23 februar 2008

Sunn og god hjemmelagd sjokolade


Etter stor interesse og etterspørsel fra mine faste lesere har jeg bestemt meg for å poste dette innlegget :)

På valentinsdagen ble jeg invitert til Kakaofest, hvor jeg lærte å lage sjokolade og fikk muligheten til å bli kjent med kjempekoselige og jordnære mennesker som virkelig setter pris på miljøet, vegetarianere, veganere og de som kun lever av Råkost (....og nysgjerrige mennesker som meg).

Kakao (Cacao) er en belgfrukt som vokser på kakaotrær i Sør-Amerika og Vest-Afrika. Inni frukten vokser kakaobønnene. Frukten må modnes fra grønn til rød før bønnene soltørkes og males til kakaopulver. Les mer her.

På festen ble jeg introdusert til en helt ny verden av kakao, og sjokoladeworkshopen viste seg å være en stor suksess! Som dere kanskje har fått med dere skal mørk sjokolade være sunt, la meg forklare hvorfor:
Mørke sjokolader har ofte et høyt innhold av kakao og selve kakaobønnen har en rekke gode egenskaper:

Antioksidanter som reduserer høyt blodtrykk og kan forebygge hjerte- og karsykdommer. Stoffet

Polyfenol påvirker hjernen, slik at du føler deg mer våken. (Dersom man spiser kakao hver dag kan det hjelpe mot kronisk tretthet).
Stoffet styrker også bena og kan redusere risikoen for beinskjørhet.

Og sist, men ikke minst Phenylethylamine som frigjør Endorfiner (lykkehormon) og Serotonin i hjernen slik at man føler seg glad.

Men dessverre er mye av den sjokoladen som blir solgt i butikkene industrialisert og fylt med kjemiske aromaer og stor mengde sukker som gjør at sjokoladen blir usunn.



For å lage sunn sjokolade trenger man kun ren kakao, rent kakaosmør og Agave sirup
(Alt dette fåes kjøpt hos Helsekostbutikken Universal Helseprodukter i bogstadvn. 35) Man kan også bruke honning som søtningsmiddel og tilsette ingredienser etter eget ønske som f.eks vanilje, nøtter, rosiner, frukt, kokkos, kaffe o.l.

En undersøkelse ved Harvard School of Public Health viser at en sjokoladespiser i gjennomsnittet lever lenger enn andre.. så sett igang!

Lykke til! :)

2 kommentarer:

  1. Jøss..nå skjønner jeg hvorfor du brukte så lang tid på det siste bildet(/bildene?)..well done :)

    SvarSlett
  2. Jøss..nå skjønner jeg hvorfor du brukte så lang tid på det siste bildet(/bildene?)..well done :)

    SvarSlett